Bosse Bildoktor om Rostskyddsgaranti

Se upp med tillverkarnas garantibluffar

Lyssna inte på säljsnacket om rostskydd

Nu har det äntligen börjat pratas på allvar om bluffen med bilarnas rostskyddsgarantier. De flesta biltillverkare har så tuffa villkor att garantin i praktiken aldrig kan utnyttjas.

När Bilprovningen hittade en sönderrostad balk i en fem år gammal Mercedes, så gällde exempelvis inte garantin, eftersom bilen inte hade servats på märkesverkstäder.

Detta trots att en bils rostbenägenhet INTE handlar om vilken verkstad som servar den, utan­ om hur karossen rostskyddades när den tillverkades.

Många biltillverkare har mer än tio års garanti mot rostskador. Men när det verkligen gäller slingrar de sig undan. Den vanligaste undanflykten (som också finns i garantins finstilta text) är yttre påverkan (läs stenskott). Därefter kommer resonemanget om att det är kunden som ansvarar för underhållet och därför snabbt ska anmäla ett rostangrepp. Men detta är ju i praktiken omöjligt eftersom den mesta rosten till en början är dold bakom lister och plast­bitar. Och som grädde på moset gäller garantin oftast bara när plåten är genomrostad.

Den extremaste undanflykten är att garan­tin upphör när bilen kommer i kontakt med vägsalt. De flesta biltillverkare accepterar dock att du kör med bilen på vintern. Men så gott som alla kräver att du lämnat in bilen på en märkes­verkstad varje gång det har varit dags för service. Och du får inte heller glömma bort att alla stenskott ska målas i så fort de uppstår – och det ska helst göras av ett proffs.

Om alla som köpte en ny bil lämnade in den på rostskyddsbehandling så skulle rosten inte vara­ ett problem. Men behandlingen ska göras av ett företag som arbetar med en etablerad metod som Tectyl, Dinitrol eller liknande. Ty den som använder amatörmässiga metoder som spillolja, eller fel sorts hålrumsvax, förstör det rostskydd som redan finns.

Mitt råd är alltså att du inte ska lyssna på försäljarens snack om bilens fina rostskydd. Lämna i stället in kärran på en riktig rostskyddsbehandling så fort du har hämtat den i bilhallen. Då får du också ett rostskydd på detaljer som inte ingår i rostskyddsgarantin, exempelvis bromsrör, bränslerör, hjulupphängningar och bensintank.

/Bosse Bildoktor

Källa: Aftonbladet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *